- Voetverzorgingstips

Voeten verdienen uw aandacht!

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet.
U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips. 

Tips

Hoe moet ik mijn teennagels knippen?

U kunt het beste knippen met de daarvoor bestemde schaartjes of teenknippers. Zorg ervoor dat u ze niet te rond afknipt (zo recht mogelijk) om ingroeien te voorkomen. Daarnaast moet de nagel iets langer zijn dan de punt van uw teen. De lengte is goed als u met de binnenkant van uw vinger nog net de nagel voelt aan de voorkant van de teen.

Luister naar uw voeten.

Negeer pijnlijke voeten niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen en uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.

Uw voeten wassen.

Was uw voeten dagelijks met handwarm water en liever niet met zeep. Maar blijf niet te lang in het water met uw voeten, want hoe vreemd het ook mag klinken, een droge huid kan daar het gevolg van zijn. Droog uw voeten na het wassen, vooral tussen de tenen, zeer goed af met een schone handdoek. Trek daar na niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten de kans om te drogen.

Voorkom ingegroeide teennagels.

Ingroeiende teennagels - meestal gebeurt dit met de grote teennagel - is een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn:
  • Druk, door slecht passende schoenen.
  • Het verkeerd (te kort) knippen van de nagels.
  • Een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie 

Schimmelinfectie aan de voethuid of nagels.

Heeft u last van een schimmelinfectie aan de voethuid of nagels? Gebruik dan een aparte schone handdoek voor het afdrogen van uw voeten. Gebruik deze handdoek eenmalig en was deze op minimaal 60 graden om verspreiding van schimmels tegen te gaan.

U hoeft u er zeker niet voor te schamen, een groot deel van de bevolking heeft er last van. Constateert u een beginnende verkleuring, vaak in het hoekje van de grote teennagel, wacht dan niet te lang en raadpleeg een pedicure. Deze kan het dan tijdig wegfrezen om erger te voorkomen. Daarna is het van belang om de behandeling te ondersteunen met een schimmelwerend middel.

'Zorg en aandacht voor uw voeten.'